Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

"ΕΥΒΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ"
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ.Βενιζέλου 12 Χαλκίδα 34132
e-mail: info@oesevias.gr
Τηλ: 22210 22111


Χαλκίδα, 08 Μαρτίου 2019
Αρ. πρωτ: 5390


Προς:
Εμπορικούς Συλλόγους Εύβοιας

Υπόψη:
  • Προέδρων
  • Μελών Διοικητικών Συμβουλίων


ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 681Β΄ - επισυνάπτεται στην παρούσα) η Υπουργική Απόφαση Δ15/Δ/3220/72/2019, με την οποία μειώνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για νέους μισθωτούς, ηλικίας έως 25 ετών.
Η σχετική μείωση ανέρχεται στο 6,66% από τη συνολική ποσοστιαία επιβάρυνση του 13,33% που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ κύριας σύνταξης για τους νέους εργαζόμενους, έως 25 ετών (δηλαδή ουσιαστική μείωση 50%). Το υπόλοιπο 6,66% θα καλύπτεται έναντι του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην πράξη, για τους νέους έως 25 ετών που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510,95 € και από την 1η Φεβρουαρίου 2019 εντάχθηκαν απευθείας στον νέο κατώτατο των 650 €, η επιδότηση φθάνει σε απόλυτους αριθμούς στα 43,29 €, καλύπτοντας μέρος της επιβάρυνσης του κόστους για τους εργοδότες. Η ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς γίνεται με την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον υπόχρεο εργοδότη. Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠΔ.
Πρέπει να τονιστεί ότι, η μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του εργαζόμενου. Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Αν ο εργοδότης έχει ήδη καταβάλει πλήρη ασφαλιστική εισφορά για μισθωτό που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, μπορεί να ζητήσει τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του, καλυπτόμενου πλέον από του κράτος, μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς, είτε από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας, είτε από την 1-1-2019 αν η πρόσληψη προηγείται της έναρξης του προγράμματος.
Τέλος, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως αποκλείονται από το πρόγραμμα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών οι εργοδότες που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΕΦΚΑ τα δικαιολογητικά που τυχόν τους ζητηθούν. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθεί πως δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβληθεί θα αναζητείται, επιβαρυνόμενο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Κατά συνέπεια, απαιτείται προσοχή στην εφαρμογή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης από τα μέλη μας, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπα με προσαυξήσεις λόγω λάθους.
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεροντίτης Σπυρίδων Ντόκος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση σχολίων είναι ελεύθερη. Τα σχόλια όμως φιλτράρονται για υβριστικό περιεχόμενο.